Marta Doevendans- LLoret Garcia

Marta Doevendans- LLoret Garcia is, zoals haar meisjesnaam al doet vermoeden,  geboren in Spanje. In Barcelona, Catalonie. Toen ze op 19- jarige leeftijd haar man leerde kennen is ze meegegaan naar zijn woonplaats Apeldoorn en daar woont ze nog steeds. Sinds een aantal jaren hebben ze ook een huis in Spanje waar ze regelmatig naartoe gaan. Daar is het een zoete inval,  familie en vrienden zijn altijd welkom. Marta is een echt familiemens.

Eigenlijk schildert en tekent ze al haar hele leven. De liefde voor het schilderen heeft ze van haar vader, die schilderde zelf ook. Als kind was ze altijd met kleuren aan het spelen en op school won ze verschillende schildersprijzen.

De onderwerpen van haar schilderijen zijn erg divers: landschappen, portretten, maar ook fantasie/abstract. Zelf zegt ze: ‘ Ik schilder op gevoel, als ik iets zie dat mij aanspreekt, me raakt of wat ik mooi vind, dan wil ik dat schilderen. Ik heb veel ideeën in mijn hoofd, ik lig vaak in bed te denken aan het volgende schilderij. Tijdens het schilderen gaan de uren voorbij zonder het te merken, ik ben dan in mijn eigen wereld. Ik schilder graag met op de achtergrond muziek of in de zomer lekker buiten in de tuin.’
Schilderen verruimt mijn “being”

Soms is het fantasie, soms een foto die ik heb gemaakt. Ik hou van vormen en kleuren.  Alles begint met een intentie, een gevoel,een kleur,….. mijn hele omgeving inspireert! Ik vind het altijd spannend om een nieuw doek of paneel te beginnen, ik kan niet wachten om te zien hoe het zich ontwikkeld.

‘In 2011 ben ik ziek geworden, ik kreeg borstkanker. Dat heeft veel met mij gedaan. Misschien ben ik door al deze ervaringen anders gaan schilderen, maar  het kan ook komen omdat je in de loop der jaren, als je ouder wordt, anders gaat denken en schilderen. Ik was altijd nogal perfectionistisch en nu ben ik in elk geval met schilderen wat losser geworden.

Een schilderij hoeft voor mij niet de werkelijkheid perfect te benaderen. Het hoeft geen foto te zijn. Er moet gevoel inzitten. Een willekeurige streek of een veeg is dan juist mooi. Met een paletmes wordt een schilderij vanzelf wat ‘losser’.

De website van Marta Loret is: www.artmartalloret.nl

SCHILDERIJEN