HanekrootHanekroot:
Umfana was de titel van een van haar eerste exposities in the National Gallery in Bulowayo, Zimbabwe. Afrika was gedurende 3 jaar de inspiratiebron. Ondergedompeld in een compleet andere wereld werden de invloeden van mens, cultuur en natuur duidelijk zichtbaar in haar schilderijen, tekeningen en etsen.
Afrikaanse thema’s vanuit een Europees perspectief werden op een eigen manier uitgebeeld. Groots en kleurrijk.

Na een korte rustperiode in Nederland vertrok Hanekroot weer voor een periode van 3 jaar naar het Caribisch gebied met als basisplek St.Maarten. Het ambivalente bestaan op het eiland beïnvloeden `haar werk enorm’. De smeltkroes van culturen, kleuren en exotische stranden brachten een metamorfose in vooral haar schilderijen. De exotische mens stond centraal. De kleinschaligheid van het eiland zorgde ervoor dat veel mensen de weg naar haar atelier snel wisten te vinden, wat resulteerde in een groot aantal verkochte werken. Haar 3 jarig verblijf op het eiland heeft ze afgesloten met een expositie in het theater in Philipsburg.

In 2005 heeft Hanekroot zich aangesloten bij een kunstenaarscollectief in een kraakpand in Amsterdam Noord. In die periode mixt ze klassieke schilderstijlen met onder andere graffiti en sjablonen en wordt haar werk meer grafisch.

Momenteel werkt ze deels in haar atelier in Kalazno, Hongarije en deels in haar huisatelier in Amsterdam.

Veel van haar werk wordt nog steeds beïnvloed door haar reizen.

In haar huidige werk zit engagement dat op een subtiele manier vormgegeven wordt. Het zet de toeschouwer aan het denken. Haar grote doeken hebben vaak een boodschap die niet opdringerig is maar je met een gedachte achter laten.

SCHILDERIJEN